Αγουρέλαιο Χαλκιδικής


ihalkidiki.blogspot.gr -  Αγουρέλαιο Χαλκιδικής

Εντός του 2013 αναγνωρίστηκαν ως ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) ή ΠΓΕ (Προστατευόμενη Γεωργαφική Ένδειξη) το Ελαιόλαδο Μεσσαρά Κρήτης, τα Ξηρά Σύκα Ταξιάρχη, το Αγουρέλαιο Χαλκιδικής, το Τοματάκι Σαντορίνης. Το αγουρέλαιο Χαλκιδικής είναι ένα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, προϊόν των γηγενών ποικιλιών «Χονδρολιά Χαλκιδικής» και «Χαλκιδικής» και η ζώνη παραγωγής του καλύπτει ολόκληρο τον νομό Χαλκιδικής...

Η ιδιαιτερότητα του προϊόντος έγκειται στη χαμηλή οξύτητα, το λαμπερό πράσινο χρώμα, το λιγότερο επιθετικό αρωματικό και γευστικό προφίλ, με αίσθηση εξωτικών φρούτων (μπανάνας) και φρεσκοκομμένων χόρτων. Εχει λεπτή και ευχάριστα πικρή και πικάντική γεύση.

Τον αγώνα για την καταχώρηση του Αγουρέλαιου Χαλκιδικής ως ΠΟΠ ξεκίνησε πριν από 15 χρόνια ο Δήμητρης Πόρτολος, διευθύνων σύμβουλος της μεταλλευτικής εταιρείας Ελληνικοί Λευκόλιθοι και ψυχή της Στατήρ όταν στο ελαιοτριβείο του Ιερεμία Γιαντζακλίδη στην Όλυνθο Χαλκιδικής έβγαλαν για πρώτη φορά το 1998 εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο από τις άγουρες πράσινες ελιές Χαλκιδικής.

Το επόμενο βήμα έγινε από τον αντινομάρχη Χαλκιδικής Ιωακείμ Μουτάφη ο οποίος ανέλαβε να φέρει εις πέρας την αποστολή της πιστοποίησης από το 2003 ώστε ο φάκελος του αγουρέλαιου να κατατεθεί τελικά την 1η Αυγούστου 2008. Ο φάκελος κατατέθηκε από το υπουργείο στην ΕΕ στις 29 Δεκεμβρίου 2008 και εγκρίθηκε από την Επιτροπή με τον Κανονισμό 581/2013.



Τα αιτήματα καταχώρησης νέων ονομασιών στο κοινοτικό μητρώο ΠΟΠ & ΠΓΕ που εκκρεμούν για το 2013:

Ελιές Σητεία Λασιθίου Κρήτης, ΠΟΠ

Φασόλια Γίγαντες – Ελέφαντες Καστοριάς, ΠΓΕ

Ελαιόλαδο Γαλανό Μεταγγιτσίου Χαλκιδικής, ΠΟΠ

Σταφίδα Σουλτανίνα Κρήτης, ΠΟΠ
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου